top of page

AKTIVNOSTI NA BANJŠKI PLANOTI

Ko se po strmi in zaviti cesti dvignemo na nadmorsko višino nad 600m smo lahko le osupli. Banjška planota je namreč svet zase. Najvišji del planote meri 1071m nadmorske višine. Visoka kraška planota nima tekočih voda, je pa polna jam in brezen ter z različnimi kraškimi pojavi. Ob čudoviti in lepo vzdrževani cestni poti, ki se vije med pašniki in gozdovi, lahko vidimo ležerno poležavati krave in ostale živali, ki uživajo v neokrnjeni naravi. Ko srečamo konje, ki se pasejo na prostranih pašnikih, se dejansko ustavi čas. In to je tisto, kar potrebujemo ko gremo na zasluženi dopust.

KJE SO BANJŠICE ?

Banjška planota ali robna dinarska planota, ki leži na zahodu Slovenije med Čepovansko dolino, spodnjim tokom reke Idrijce, reko Sočo, Mostom na Soči in Novo Gorico. Banjšice so od Jadranskega morja oddaljene dobre pol ure. Banjšice so kraj v osrčju Banjške planote, katerega sestavlja kar 16 zaselkov in sicer: Lohke, Bucki, Humarji, Ošlakarji, Rob, Luže, Mrcinje, Draga, Podgrič, Trušnje, Podlešče, Raven, Breg, Krvavec, Kuščarji, Mokrini.

Da pa dopust ne postane le lenarjenje in uživanje v lokalnih dobrotah, si ljubitelji gibanja lahko privoščite sledeče aktivnosti: JAHANJE, KOLESARJENJE, POHODNIŠTVO, ADRENALINSKA VOŽNJA Z ATV VOZILI ...

bottom of page